Regisztráció Elfelejtett jelszó
A Greenmania egy aktív, zöld közösség. Írj, fotózz, tölts fel és köss barátságokat!
Eddigi tagjaink egy kisváros
0.6
órányi kibocsátásával egyenlő CO2 mennyiséget spóroltak meg.

Magazin   -   Hódszámlálás Magyarországon

 • Hódszámlálás Magyarországon

  Uncategorized - konczadam - 2012-05-24 18:01:58

  Újabb megfigyelésekkel folytatódott a WWF Magyarország hód programja. A WWF hód-visszatelepítési programja az OBI támogatásával 12 éven át zajlott, amelynek lezárása után jelenleg az állomány megfigyelése zajlik. Az állatok nyomon követése az ország több természetvédelmi területén folyik, és az összesített adatok szerint a hazai vizek partján élő hódok száma összesen 600 körül lehet.


  Az eurázsiai hód Európa legnagyobb testű rágcsálója, legfőbb ismertetőjele nagy metszőfoga, amelynek segítségével akár hatalmas fák törzsét is képes átrágni. Rendkívül jó úszók, azonban a szárazföldre ritkán merészkednek, mert zömök testük és rövid lábuk miatt a vízen kívül esetlenül mozognak. A hód kotorékok ásásával, a lakóhelyéül szolgáló várak és kisebb-nagyobb gátak építésével tudatosan alakítja környezetét, ami minden más állatfajtól megkülönbözteti. 
  Egykor egész Európa folyó menti ligeterdeiben megtalálhatók voltak ezek a rendkívüli állatok, azonban a bundájáért és húsáért folytatott vadászata, valamint az élőhelyeinek megfogyatkozása miatt idővel földrészünk szinte egész területéről eltűnt. Magyarországon a XIX. század közepén látták az utolsó példányt.
  A visszatelepítési programok és a vándorlás eredményeként a huszadik század második felére a hódok ismét elterjedtek Európában, Magyarországon pedig az elmúlt tíz évben volt jelentős az állomány növekedése. A WWF Magyarország 1996-ban indította el hód-visszatelepítési programját, amelynek 12 éve alatt összesen 234 példányt engedtünk szabadon. Azóta folyamatos megfigyeléssel vizsgáljuk az állomány elterjedését. Az elmúlt évben a hódok száma a Hanságban és a Rába mellett emelkedett leginkább, de a Duna mellett Gemencen is új területeket hódítottak meg a hódok. 
  A terepi megfigyeléseket tapasztalt szakemberek végzik, de az elmúlt években lelkes egyetemisták több alkalommal vizsgálták a hódok terjedését. Az idei év elejére elkészült a hódtelepítések teljes körű értékelését tartalmazó, tudományos vizsgálati kritériumoknak is megfelelő elemzés. A munka a telepítések eredményét, a hódok vándorlását értékeli, és megpróbál választ találni arra, hogy hazánkban milyen élőhelyeket kedvel leginkább a faj. Az elemzés, melynek hamarosan angol változata is megjelenik, letölthető honlapunkról, ahol más érdekességeket is talál a hódokról.    


  forrás: www.wwf.hu

Hozzászólások

Hozzászólok!

Üzeneted írd ide:
Hozzászólás elküldése
Na szólj hozzá!